Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă

Relațiile diplomatice moldo-elene la a 27-a aniversare abordate în cadrul interviului Ambasadorului Anatol Vanghel

Publicat:Thu, 28/03/2019 - 13:44

În contextul Zilei Naționale a Republicii Elene şi a consemnării a 27 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la Atena, Anatol VANGHELI, a acordat un interviu jurnalistului Radio Moldova Anatol CACIUC.

Excelență, mai bine de un an dețineți funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Elenă. Prin ce evenimente s-a remarcat perioada această perioadă a mandatului Dumneavoastră la Atena?

Vă mulțumesc pentru interviu. Cred că perioada de peste 1 an de zile de activitate în Grecia a fost abilă, axată pe 3 dimensiuni importante: avansarea dialogului politic bilateral, creșterea vizibilității țării noastre și consolidarea relațiilor cu diaspora. Evenimentele principale au constituit: vizita Ministrului Tudor Ulianovschi la Atena, lansarea negocierilor pe proiectului acordului de securitate socială, efectuarea multiplelor demersuri în vederea obținerii sprijinului Greciei pentru parcursul european al RM și altele. În mod special, voi menționa șirul de realizări obținute în colaborare cu asociațiile diasporale pe linie culturală și de promovare a tradițiilor.

Apropo de vizita șefului diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, în Grecia. Ce domenii au acoperit discuțiile purtate cu oficialii eleni, în care ar putea fi intensificata cooperarea?

Da, eforturile Ambasadei pe linia dialogului bilateral au culminat cu organizarea vizitei Ministrului afacerilor externe dl Tudor Ulianovschi la Atena în octombrie, pe care îl cataloghez drept eveniment de amploare care a permis transmiterea unui mesaj clar de susținere a parcursului european al țării noastre și a reformelor promovate de autorități, precum și de reiterare a faptului că Republica Moldova este un partener de încredere în relațiile cu Republica Elenă. Deschiderea și căldura cu care a fost primit Ministrul Ulianovschi a scos în evidență în mod distinct importanță pe care o atribuie conducerea Greciei relațiilor cu țara noastră. Menționez expres că întâlnirea miniștrilor de externe cu o durată de peste 4 ore constituie o dovadă grăitoare în acest sens. Evenimentul respectiv a dat, de asemenea, un impuls puternic tuturor direcțiilor de colaborare bilaterală, precum cadrul juridic, relațiile cu diaspora, colaborare economică, susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale și altele.

Schimburile comercial-economice între Republica Moldova şi Republica Elenă sunt în creștere, atât la importuri cât şi la exporturi. Conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Căror factori se datorează acest fapt?

Într-adevăr, după încheierea crizei financiare din Grecia, odată cu finalizarea celui de-al treilea program de finanțare europeană, în luna august 2018, după ce țara a demonstrat timp de 3 ani stabilitate și creștere economică, piețele internaționale și investitorii străini au țintit iarăși asupra potențialului economic elen. Prosperarea economică a Greciei este și explicația creșterii relațiilor bilaterale în domeniul respectiv dintre țările noastre. Evident că acesta este un răspuns general, în particular fiind întreprinse un număr mare de acțiuni și pași de către Ambasadă în cooperare cu autoritățile centrale ale țării noastre în acest scop, între care, întrevederi la nivel înalt cu ministerele economiei, turismului, comunicațiilor, agriculturii și energiei, prezentările de țară, organizarea forumului economic bilateral din regiunea Salonic, participarea oamenilor de afaceri din RM la expozițiile din Grecia. Și aceasta este doar o expunere sumară a activității bilaterale pe linie economică.

Recent la Atena a avut loc prima rundă a negocierilor proiectului Acordului moldo-elen privind securitatea socială. Este un acord mult așteptat, deoarece vizează mai mulți cetățeni moldoveni care au muncit și continuă să muncească în Grecia. Ce prevede concret acest Acord și care sunt următoarele etape până la semnare și intrare în vigoare?

Ați abordat un subiect foarte important, care se află pe agenda bilaterală de circa 10 ani și pentru Ambasadă a fost o realizare distinctă lansarea recentă a primei runde de negocieri în luna februarie 2019. Știți, iscusința diplomatică, voința politică a ministerului de resort din Republica Moldova, alimentate de obligația de a ajuta conaționalii noștri care au activat în Grecia a făcut ca acest lucru să fie posibil. Realizarea comună constă și în succesul obținut de delegația RM condusă de Secretarul de Stat dna Nealea Rusu și de președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale dna Valentina Buliga, de a avansa pe textul proiectului astfel, încât a determinat partea elenă, în persoana Vice-ministrului Anastasios Petropoulos să manifeste deschiderea de a semna acest acord în viitorul cel mai apropiat. Un lucru este cert, următoarea rundă va avea loc la Chișinău, în lunile aprilie-mai. Este prematur să putem oferi careva informații despre clauzele Acordului până la terminarea tratativelor, dar cu siguranță că semnarea documentului respectiv va contribui la facilitarea vieții persoanelor care au muncit în Grecia și care vor obține pensia statului elen.

În Republica Elenă sunt mai multe asociații diasporale moldovenești. Cum apreciați cooperarea Ambasadei cu concetățenii noștri din Grecia și prin ce acțiuni poate fi consolidată?

Colaborarea Ambasadei cu Diaspora cred că este realizarea cea mai mare, obținută pe parcursul ultimilor doi ani, care este marcată de un interes și o deschidere totală a cetățenilor noștri pentru promovarea legăturilor culturale cu patria istorică, dar și promovarea tradițiilor țării noastre în Grecia. Au fost organizate în comun zeci de activități cu antrenarea Asociațiilor diasporale Alexandru Ipsilanti, Orfeu, Tyras. Voi menționa proiectele majore precum celebrarea Mărțișor 2018, cu participarea trupei Alex Calancea, organizată, de altfel, cu suportul Guvernului, premiera Săptămânii Filmului moldovenesc Emil Loteanu și Valeriu Jereghi, organizată cu ajutorul Moldova Film și Directorului Vasile Graur, dar și cu susținerea plenară a Asociației Al. Ipsilanti, lansarea proiectului Biblioteca Comunității noastre, organizarea numeroaselor serate de creație a scriitorilor moldoveni, a artiștilor în pictură, lemn, a atelierelor de lucru pentru copii, promovarea dansurilor, cântecelor, tradițiilor de iarnă în cadrul televiziunilor elene. Permiteți a folosi acest prilej pentru a mulțumi Președinților asociațiilor respective pentru încurajarea diasporei și în mod special a aprecia și mulțumi dnei Svetlana Lisagor Verghis pentru contribuția esențială la organizarea acestor evenimente. Concluzionând, pot spune cu mândrie că diaspora moldovenească în Grecia este activă, respectată, recunoscută atât publicului cât și autoritățile elene, precum și Corpului Diplomatic străin acreditat în Grecia.

Pe lingă acțiunile planificate pentru anul 2019 care se desfășoară deja din plin, este important a menționa acțiunea Ambasadei pe linia oferirii serviciilor consulare cetățenilor noștri care a crescut la un nivel calitativ nou, urmare modernizării sistemelor de prestare a acestora. Având în vedere fluxul sporit de cetățeni, cu bucurie menționez, că secția consulară a elaborat și implementează deja de 3 luni serviciul de programare online pentru acțiuni consulare, care poate fi activat pe pagina Ambasadei, fiind astfel, eliminată necesitatea programării telefonice. Subliniez că acest program care este destinat oferirii unui sprijin rapid este mult apreciat de cetățeni.

Se împlinesc 5 ani de la liberalizarea regimului de vize în UE pentru cetățenii moldoveni, (de altfel, aceasta s-a întâmplat pe parcursul președinției Republicii Elene la Consiliul UE). În această perioadă a crescut fluxul moldovenilor care vizitează Grecia ?

Permiteți în primul rând a exprima opinia că regimul liberalizat de vize în UE a fost una din cele mai mari realizări ale autorităților țării noastre pentru cetățenii săi în sensul oferirii liberei circulații, fapt care este apreciat enorm de către conaționali. Analizând datele oficiale elene, concludem că, da, această realizare a condus la creșterea fluxului de cetățeni care vizitează Grecia, scopul călătoriilor fiind pentru odihnă și turism, dar și vizitarea rudelor.

La final, doresc să menționez, că pe lingă aniversarea stabilirii relațiilor diplomatice, pe 25 martie Republica Elenă celebrează Ziua Independenței. Cu acest prilej, Ambasada transmite cele mai calde felicitări poporului elen și urări de pace și continuă prosperare, totodată, exprimând bunăvoința aprofundării și consolidării colaborării bilaterale moldo-elene.